fredag 13 mars 2020

Våldsbrott statistik män kvinnor

Det gäller också när resultatet delas upp på om de misstänkta var kvinnor eller män. I procent av fallen där en kvinna blivit misshandlad har gärningspersonen varit påverkad av alkohol eller droger. För män är motsvarande siffra procent.


Denna skillnad hänger delvis samman med att misshandel mot män oftare sker i samband med nöjeslivet, medan misshandel mot kvinnor oftare sker i hemmet eller på arbetsplatsen. De senaste åren har svenska forskare sett en viss ökning av våldsbrott från kvinnor.

Men det handlar nästan bara om att kvinnor kopierat männens användande av alkohol. Jämställdhet innebär att kvinnor och män har samma makt att forma samhället och sina egna liv. Det förutsätter samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter på livets alla områden. SCBs fickbok På tal om kvinnor och män.


Lathund om jämställdhet samlar och presenterar statistik och fakta om jämställdhet. Var tredje ung kvinna upplever att hon är otrygg, säger Thomas Hvitfeldt, enhetschef på Brå som arbetat med den Nationella trygghetsundersökningen. Det finns en paradox att unga män är den största grupp som utsätts för våldsbrott i offentlig miljö, men de är minst rädda.

Trots det har kvinnor lägre lön, lägre inkomst och så småningom lägre pension än män. Kvinnor har högre utbildningsnivå än män. Detta och mycket mer kan du läsa i ”På tal om kvinnor och män.


De anmälda misshandelsbrotten mot såväl män som kvinnor och barn har, med något undantag, ökat kontinuerligt under de senaste tio åren. Samtidigt säger han att programmet, som nu byts ut mot ett annat, är det bästa man haft hittills. Kriminalvården, rapporterar Kaliber. Våld i nära relationer drabbar både kvinnor och män , men kvinnor drabbas oftare av upprepat och mer allvarligt våld. Förövaren är i majoriteten av fallen en man.


Många barn upplever våld i sin familj. Män är mer mordbenägna än kvinnor. Skillnaden mellan män och kvinnor har minskat vad gäller våldsbrott.


Här visas hur dödligt våld och misshandel är fördelade mellan könen. Bland offren är cirka procent män. Roks kvinnojourer och tjejjourer skickar årligen in statistik till Roks.


Med hjälp av den kan vi synliggöra det viktiga arbete som kvinnojourerna och tjejjourerna gör för att stötta kvinnor , tjejer och barn utsatta för mäns våld.

Det vanligast förekommande huvudbrottet för inskrivna. Adam Al-Zawatia, 4 slog en kvinna blodig och våldtog henne tillsammans med en annan man – men har inte avtjänat en dag av sitt straff. Navid Atlassi, och Bardiya Pajouhi, 2 filmade när de utsatte sovande 16-åringar för grova våldtäkter.


Våld mot kvinnor skiljer sig från våld mot män. Statistik , Dödligt våld. Det våld som drabbar kvinnor respektive män skiljer sig generellt i mönster och uttryck.


Våld mot kvinnor sker i allmänhet oftare i nära relationer och i det egna hemmet, våldet är upprepat och har mer sexuella uttryck. Det är våld som ofta upplevs som mer skamfyllt och svårt att. Jag vill påstå att den är det, av flera skäl.


Det första skälet är att samhällen med ett överskott av män tenderar att utveckla fler våldsbrott , egendomsbrott och brott riktade mot kvinnor. I västvärlden sitter det idag fler män i fängelse dömda för våldsbrott än det finns kvinnor. Vare sig man studerar Sverige eller USA är statistiken ganska enhetlig: det är ungefär fyra gånger vanligare med män som förövar våld än kvinnor.


Det sitter ungefär fler män och skakar galler än kvinnor i Sverige idag. Antalet kvinnor som dör till följd av våldsbrott ligger ganska konstant. En rimlig tolkning är att det är sannolikt att dessa faktorer samverkat för att öka uppmärksamheten för våldsbrott mot kvinnor från myndighetshåll.


Våldet mot unga män har varit högt under hela mätperioden. Det är den enda åldersgrupp där vi ser en tydlig statistisk ökning. Detta gäller brott begångna både av kvinnor och män.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg