torsdag 31 december 2020

Vecka för vecka gravid

Få en ökad förståelse av barnets utveckling i magen. En oberoende tjänst som hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Gravid vecka för vecka. Följ din graviditet vecka för vecka i vår stora graviditetsguide.


Läs om hur fostret växer, och vad som händer med din egen kropp under veckor. Guiden er skrevet av sjuksköterska og barnmorskar.

Om du lägger handen utanpå magen kan du känna förvärkarna när magen plötsligt drar ihop sig. En del är svaga men en del förvärkar kan nu vara riktigt kraftiga. I slutet av graviditeten är det vanligt med rikliga flytningar.


Först där efter sker det vecka för vecka förändringar och olikheter som varierar i sådan stor grad att det märkbart skiljer sig åt. Du kan gå direkt till den graviditetsvecka du vill läsa om genom att klicka på veckonumret i kalendern nedan. Du kan också räkna ut aktuell graviditetsvecka genom att fylla i datum för senaste mens och sedan klicka på beräkna vecka. De flesta kvinnor utvecklar ett befruktningsdugligt ägg varje månad.


Mannen kan däremot producera miljarder sädesceller under samma tid. Varje utlösning kan innehålla upp till 5miljoner spermier.

En av flera hundra miljoner sädesceller har slutligen nått ditt ägg och du har blivit gravid ! Under graviditetens första trimester, tre månader, påbörjar embryot sin utveckling mot en liten människa. Massor av saker händer i din kropp, du känner det, men utåt syns ingenting. Vi följer ett så kallat basprogram. Det innebär att du som är inskriven hos oss får samma höga kvalitet var du än bor i Stockholm. Tillsammans med barnmorskan kommer ni överens om ett upplägg som passar dig.


Se hur både du och ditt barn växer och utvecklas. Hittills i min graviditet så mår jag otroligt bra och har knappt känt mig gravid alls. Inget illamående, inte jätte mycket tröttare än vanligt, jag har inga cravings och suktar inte efter en massa onyttigheter. Det är ungefär sex centimeter långt och väger cirka gram.


För övrigt förbränner man kalorier för högtryck nu – upp till procent snabbare än innan graviditeten. Ett gott råd i den här veckan är att dricka massor av vatten – man behöver det för att tillverka både blod och fostervatten. För den vilda hormonbergochdalbana har också en positiv effekt: Den inre glöden! Hormonerna påverkar mammans hud.


Den ökade blodmängden får hyn att rodna och se frisk ut. Under de två första veckorna som räknas in i graviditeten är du egentligen inte alls gravid ännu. Embryot börjar anta en distinkt form och du kan nu se vad som är upp och vad som är ned.


Nervdiket för hjärna och ryggrad syns och det är i denna vecka som hjärtat börjar slå sina första slag.

Nu kallas den lilla i din mage för embryo, och nu kan du antagligen se på graviditetstest att du är gravid. Läs mer om gravid vecka här! Veckorna går så fort och långsamt på samma gång, just nu vill jag bara spola fram tills vi har tid för RUL i mitten av september. Och ja, vi kommer försöka ta reda på kön, är alldeles för nyfikna båda två.


Plus att jag tänker det kanske är enklare för Lily att relatera till om vi redan nu kan säga lillebror eller lillasyster. Vill du ha veckobrev i mejlen där du kan läsa om vad som händer under graviditeten vecka för vecka ? I den här veckan når HCG-nivån (graviditetshormonerna) nya höjder – men det betyder också att den snart sjunker igen! Mamman riskerar att gå en tuff vecka till mötes – illamående och humörsvängningar för hela slanten.


Känner mamman sig varm och svimfärdig av och till? Första trimestern - gravid vecka 0-12. När du skapar en tråd så döper du den till exempelvis gravid vecka - inskrivning skriv den vecka du vill prata om. Det finns anlag för mjölktänderna. Du som är gravid kan nu känna livmodern.


Den känns som en hård klump om du trycker försiktigt med handen under naveln. Livmodern är ungefär lika stor som huvudet på ett nyfött barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg