torsdag 14 januari 2021

Växelvis boende små barn socialstyrelsen

Växelvis boende små barn socialstyrelsen

Din bokning bekräftas på en gång! Snabbt och enkelt att använda. Enkel och säker bokning online. Små barn med växelvis boende – hur ofta ska de byta?


Jag har fått uppfattningen om att barn under tre år skall man försöka växla oftare än varannan vecka mellan föräldrarna. En tumregel som jag känner till från (Jenny Klefbom m.fl.) är att barnen bör stanna hos ena föräldern max en dag per barnets ålder, i år räknat. En möjlig förklaring skulle kunna vara att barn i växelvis boende har tillgång till, och stöd från, båda sina föräldrar. Barn i växelvis boende har också oftare en god relation till båda sina föräldrar än de som bor med enbart eller mest med en förälder.


Socialstyrelsen är Sveriges kunskapsmyndighet för vård och omsorg. Vi finns för att människor i Sverige ska få tillgång till god vård och omsorg på lika villkor. Jag tror du blandar ihop det.


Växelvis boende små barn socialstyrelsen

Sen brukar familjerätterna ofta rekommendera övernattning per vecka för en 1:åring osv så att de har trappat upp och klarar fler sammanhängande. Tidigare studier har visat att skolbarn och tonåringar mår bra i växelvis boende. Hur många barn bor växelvis ? FN:s barnrättskommitté har betonat att även mycket små barn kan bilda och uttrycka åsikter.


Vi vuxna har ansvar för att utarbeta metoder för att även barn som inte kan uttrycka sina åsikter i tal ska bli lyssnade till. Barn som efter en skilsmässa bor växelvis hos föräldrarna mår nästan lika bra som barn som bor med båda föräldrarna. Det finns inga perfekta eller ideala lösningar. Och de mår betydligt bättre än de barn som bara ibland träffar en av föräldrarna.


Den oro som har funnits för att växelvis boende skulle göra barnen stressade verkar inte stämma. Bo växelvis bra även för små barn. Fråga: Vad rekommenderas om växelvis boende för små barn ? Läs riktiga recensioner - boka nu!


Vilka allmänna rekommendationer finns om växelvist boende för små barn mellan och år? Självklart är det individuellt, bland annat beroende på hur barnet och situationen är, men vad rekommenderas generellt? Vi tar fram webbutbildningar för dig som arbetar med barn och unga, till exempel om vård vid endometrios, sexuella risksituationer som barn och unga kan befinna sig i och hjälp och stöd till barn som har en förälder eller annan närstående med psykisk ohälsa eller missbruk. Kan tänka mig flera orsakssamband och synnergieffekter. Dessutom hävdar de att studierna som pekar på nackdelar med växelvis boende är för få och har för låg kvalitet.


Det går där­emot att dra säkrare slutsatser om betydelsen av frånvarande fäder. Det kan till exempel vara varannan vecka eller med kortare intervaller om barnen är yngre än tre-fyra år. Om ni bor långt ifrån varandra är det inte möjligt att barnet bor lika mycket hos båda. Det är barnets bästa som ska styra.


Det ligger i socialtjänstens ansvar att under sådana utredningar skapa möjlighet för barnet att uttrycka sin mening. Växelvis boende passar en del barn , medan det är bättre för andra att bo mest hos den ena föräldern. Med växelvis boende avses att barnet bor ungefär lika mycket hos vardera föräldern och det är i dag en ganska vanlig lösning efter en separation. Effekten av växelvis boende på riktigt små barn behöver ytterligare forskning.


Det skulle också vara bra att göra långtidsforskning i hur människor som vuxit upp med växelvis boende ser på modellen som vuxna. Just nu kan barnet bara vara skrivet hos en förälder. Borde växelvis boende gå att registrera också hos myndigheterna?


De som läst avsnittet om barn i växelvis boende läste även mer om underhåll och om små barn i växelvis boende , 0-år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg