tisdag 9 februari 2021

Vem äger vad i ett äktenskap

Vem äger vad i ett äktenskap

I ett äktenskap råder individuell äganderätt och vardera maken svarar för sina skulder. Men man har alltid giftorätt i den andres egendom, vilket innebär att man kan göra anspråk på hälften av den andres giftorättsgods när äktenskapet tar slut. Detsamma gäller som regel för egendom som makarna förvärvar under äktenskapet.


Grundprincipen är att var och en själv råder över sina egna tillgångar och ansvarar för sina egna skulder, även när man är gift. Egentligen kan man säga att det inte spelar så stor roll vem som äger vad medan man faktiskt lever tillsammans, det är först när boet ska delas som det kan uppstå problem. Vet alla vad som gäller för makars egendom?


Alltså när man är gifta och ingen bodelning. Du är här: FamiljeLiv. Oavsett i vilket skede i livet du befinner dig finns det anledning att fundera över vem som tar över de tillgångar du lämnar efter dig när du avlider. Vem ärver vad av vem ? Ett testamente bör även ha en förklarande del kring upphävande av testamentet.


Den som upprättar ett testamente bestämmer själv vem som ska ärva och vad den personen ska ärva. Gör ett samboavtal där ni listar vem som äger vad , vad som är gemensamt och vem som har rätt till vad vid separation. Spar kvitton på vad ni betalat och gör gärna en lista på vem som köpt vad. En make får alltid byta till den andra makens efternamn.


Det spelar ingen roll om maken har fått sitt efternamn från ett tidigare äktenskap. Det går att byta efternamn flera gånger under äktenskapet. Bodelning kan göras under ett pågående äktenskap , för att ändra vem av makarna som som äger vad , om makarna är överens om det. Detta kan göras för att t. Gränsen mellan vad som är ett kortvarigt och långvarigt äktenskap brukar anges till fem år, men det får bedömas från fall till fall. När det gäller den gemensamma bostaden och det gemensamma bohaget finns det, på samma sätt som för sambor, särskilda regler.


Vid bodelningen görs en behovsprövning. Skriv ett äktenskapsförord. Vad kan man med ett äktenskapsförord göra. Om den ena maken köper något för den andre makens pengar- vem äger då.


Vad gäller det gemensamma huset och bohaget ska det tillfalla den som bäst behöver det oavsett vem som äger det, men om ena maken tillskrivs andra makens egendom (t ex hus) ska då maken som blir av med egendom kompenseras för detta (kap §). Vår jurist Eva reder ut begreppen i Juridikbloggen. Sections of this page. Att ingå äktenskap är helt frivilligt och ingen kan tvingas till detta. Ibland kan det finnas äktenskapsförord och testamente som säger att vissa saker ska gå till en särskild person eller organisation.


Vem äger vad i ett äktenskap

Sambor ärver inte varandra om det inte finns ett testamente. Du och din sambo äger var och en sin egendom. I sambolagen finns dock särskilda regler för gemensam bostad om ni har förvärvat den för gemensamt användande och inte skriftligen avtalat bort sambolagens regler om bodelning. Under ett äktenskap äger var och en vad man köper och införskaffar (”Varje make råder över sin egendom och svarar för sina skulder”), men ”Makar skall fördela utgifter och sysslor mellan sig. De skall lämna varandra de upplysningar som behövs för att familjens ekonomiska förhållanden skall kunna bedömas.


Nu står jag som delad låntagare på villan, men på lagfarten står endast min man som ägare. Om jag går bort före min make, vad blir arvet efter mig och vem ärver mig?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg