Kan man testamentera bort allt man äger? Så länge du inte har några bröstarvingar ( barn , barnbarn och barnbarnsbarn) är du fri att testamentera bort allt du äger till vem eller vilka du vill. Om du har bröstarvingar är det däremot lite annorlunda, de har nämligen alltid rätt till sin laglott. Barn (bröstarvingar) har alltid rätt att kräva ut sin laglott, vilket i regel utgör hälften av ditt arv.
Du kan skriva en önskan i ditt testamente att barnen ska avstå ifrån att kräva ut laglotten vid din bortgång för att skydda exempelvis en efterlevande partner. Det står dock var och en fritt att testamentera bort sin egendom om så önskas.
Bröstarvingar kan inte bli helt arvlösa Trots er fars testamentsfrihet finns ett lagstadgat skydd som säger att bröstarvingarna aldrig kan gå helt arvlösa. Föräldern kan i så fall ge bort sina tillgångar till vem man så önskar utan begränsningar. Dock gäller vid gåvor till annan bröstarvinge en presumtion att de ska ses som förskott på arv. Men denna presumtion kan tas bort genom att det i gåvobrev anges att gåvan inte ska ses som ett förskott på arv.
Vi besvarar de vanligaste frågorna om arv och testamente. Välkommen till Juridiska Dokument! Att testamentera bort , eller till , specifika barn. Ett testamente ger stor frihet att bestämma vad som ska hända med ens tillgångar när man gått bort.
Min mormor har barn , min mamma och morbror med min morfar samt ett barn sedan tidigare.
Detta är en ganska vanlig fråga. När min morfar dog ärvde inte min mamma och morbror något. Nu är mormor väldigt gammal och min morbror tar han om henne hemma. Nu vill mormor att han ska ta över hennes bostadsrätt. Det kan också vara bra att känna till att det endast är den som lever när du själv går bort som kan ärva dig.
Med ett undantag, barn som föds strax efter att du gått bort kan också ärva. Dina barn delar arvet lika mellan sig. Om ett barn har avlidit före dig träder dess avkomlingar in och delar på barnets lott.
Det finns dock ett par begränsningar när det gäller vad man kan testamentera bort och till vem. Varje barns laglott blir i detta fall 250kr. Resterande 500kr kan testamenteras till din sambo. Det skall dock sägas att inget hindrar dig från att testamentera bort alla dina tillgångar till din sambo, men dina barn kan då påkalla jämkning av testamentet vilket i så fall resulterar i att de får ut sin laglott enligt exemplet ovan.
Att ge allt som en gåva kan man egentligen inte överklaga om de inte kan bevisa att du var vid dina sinnes fulla bruk vilket jag tvivlar på. Antingen ger du det till honom som en gåva eller så tycker jag att du bör driva det så långt som möjligt att du vill testamentera allting till honom. Allt du behöver göra är att skriva i ditt testamente att barnet bara har rätt att få ut laglotten, det vill säga hälften av arvslotten.
Du kan i princip aldrig göra dem arvlösa, men du har rätt att testamentera bort hälften av arvslotten, alltså allt utöver laglotten. Som arvinge ska du ärva den kvarlåtenskap som finns, antingen hela eller så delar du med övriga arvingar. Din pappa har rätt att testamentera bort allt men du har rätt att få hälften av hans kvarlåtenskap, den så kallade laglotten.
Han kan ge bort sina tillgångar så länge han är frisk och vet vad han gör. Kanske ger man bort något till ett av barnen för att man vill premiera det barnet av någon anledning. Kanske har man inte så bra kontakt med vissa av sina barn och vill därför gynna det barn som faktiskt finns där och tar hand om en på ålderns höst. Det går dock inte att testamentera bort allt om det finns barn. Laglott är något som bröstarvingar, alltså barn i rätt nedstigande le har rätt till.
Laglotten är halva ordinarie arvet, arvslotten. Om man tillskriver någon alla sina tillgångar så betyder det att den personen får ärva precis allt , förutom den del av arvet som omfattas av laglotten. Man kan inte testamentera bort barn helt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.