På Rättslig Vägledning använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi. Skatteverket kontrollerar att det inte finns hinder mot äktenskapet och utfärdar intyg om detta. Innan ni kan gifta er i Sverige, eller inför svensk myndighet utomlands, måste ni ansöka om hindersprövning och motta vigselintyg som bevis på att den är godkänd.
Ansökan är en formalitet som innebär att Skatteverket ska bekräfta att det inte föreligger hinder för att ni ska få vigas.
Hittar Skatteverket inga hinder utfärdar de ett intyg om att hindersprövning ägt rum och skickar tillbaka till er. Tillsammans med hindersprövningen får ni ett vigselintyg från Skatteverket. Om vigseln ska ske utomlands inför svensk vigselförrättare kan hindersprövning utföras vid svensk ambassad eller svenskt konsulat. Enligt svensk lag finns följande hinder mot att få gifta sig: Ålder - Den som är under år får inte ingå äktenskap. Släktskap - om ni är nära släkt får ni inte gifta er med varandra.
Den som vill ingå äktenskap genom en svensk vigsel måste först ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. För att ansökan ska godkännas måste olika förutsättningar vara uppfyllda beroende på om parterna är folkbokförda i Sverige eller inte.
Särskilda regler gäller för hindersprövningar i de nordiska länderna. Dels ett intyg om att hindersprövning är gjord och att ni är godkända. Sen ett annat papper som prästen ska fylla i efter att han gifta er, och sedan skicka till baka till skatteverket. Så ett intyg och en blankett. Nyligen godkände Skatteverket deras ansökan om hindersprövning för giftermål.
Redan i dag görs före vigseln en hindersprövning hos den lokala skattemyndigheten. Nio biskopar i Svenska kyrkan vill att trossamfunden fråntas vigselrätten: Gör om dagens hindersprövning för giftermål till en neutral statlig registrering av äktenskap. Vid hindersprövningen får man en blankett (klicka på bilden t.h. för att ladda ner eller skriva ut) där man intygar på heder och samvete att man är oförhindrad att ingå äktenskap. När hindersprövningen är klar får man ett intyg om hindersprövning , som är giltigt i fyra månader. Hindersprövning görs hos Skatteverket.
Ansök om hindersprövning hos Skatteverket i god tid. Ni ska också anmäla vilket efternamn ni ska ha efter vigseln. Fyll i blanketterna Ansökan om hindersprövning och Anmälan om efternamn. Handläggningstiden är 3-veckor. Observera att intyg om hindersprövning är giltigt i enbart månader.
Intygen skickas hem till er och gäller i fyra månader.
Kontakta sedan vigselförrättaren i god tid före er vigsel. Ni ska lämna båda intygen till vigselförrättaren. Vad är hindersprövning ? Var ansöker vi om hindersprövning ? Blanketten för ansökan om hindersprövning finns på Skatteverkets webbplats och ska skrivas under av båda parter innan den skickas tillbaka till Skatteverket. Om det inte finns något hinder för giftermål så kommer ni att få två intyg från Skatteverket hemskickat, intyg om hindersprövning och vigselintyg. Skatteverket utför en hindersprövning för att kontrollera att det inte finns något som hindrar giftermålet.
I hindersprövningen uppger man om man tidigare varit gift och försäkrar att man inte fortfarande är det, skatteverket kontrollerar att någon av er inte redan är gift och registrerad partner. Skatteverket – Ansökan om hindersprövning Skatteverket – Information om hindersprövning. De servicekontor som ligger närmast Dorotea är. Före vigsel ska ni göra en hindersprövning för att kontrollera att det inte finns något hinder för äktenskap.
Finns det inget hinder för äktenskap får ni blanketterna ”Intyg hindersprövning ” och ”Intyg vigsel”. Det är inte hindersprövning eller intyg om vigsel. Jag ve inte heller vad han är ute efter Vi är båda katoliker och vi har ordnat våra dopintyg och där står det att vi inte är släkt eller något sånt.
Antingen skickar man in lappen när man ansöker om hindersprövning eller så lämnar man den till vigselförrättaren.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.