måndag 27 juni 2016

Sambolagen hyresrätt dödsfall

Sambolagen hyresrätt dödsfall

Vi bevakar och visar utbudet av lediga lägenheter från kommunala och privata hyresvärdar. Vi uppdaterar dagligen utbudet av första- och andrahandskontrakt i ditt bostadsområde. Sambolagen bostad och bohang.


Tanken bakom sambolagens form är att båda samborna har samma rätt till samboegendomen oavsätt vem av dem som är ägaren. Det som räknas som samboegendom är: gemensam bosta gemensamt bohang( möbler och liknande) som köpts för att användas av båda. Läs mer om sambolagen vid bostadsrätt eller hus här.


Om ni förvärvade lägenheten gemensamt kommer den ingå i er bodelning när samboförhållandet upplöses, i detta fall på grund av dödsfall. Vem ärver enligt sambolagen vid dödsfall ? En sambo kan inte ärva utan vid ett dödsfall kommer egendomen att ges i första hand till barnen om de inte är vid livet kommer barnbarnen i dess ställe. I situationen där sambon saknar barn kommer dess föräldrar att ärva. Men det finns undantag. Vem som får bo kvar efter en bodelning vid skilsmässa, separation och dödsfall är inte enbart en hyresrättslig fråga, utan även familjerättsliga regler spelar in.


Hyresvärden måste exempelvis acceptera en hyresgäst som fått sig kontraktet tilldelat efter en bodelning eller när hyrestagaren avlidit. Lagen reglerar fördelningen av samboegendomen, det vill säga bostad och bohag som köpts för gemensamt bruk. Reglerna om bodelning vid dödsfall eller separation går att åsidosätta genom att skriva ett samboavtal. Genom sambolagen infördes skyddsregler som förenklat innebar att bostad och bohag som köpts för att användas gemensamt skulle delas lika genom bodelning vid separation eller dödsfall.


Närmare om en sambos rätt att ta över en hyresrätt. I hyreslagstiftningen finns särskild reglering och egen rättspraxis när en sambo får ta över en hyresrätt från sin tidigare sambo. Detta regleras inte i kap.


JB (hyreslagen) utan i § sambolagen. Oftast gäller det om det finns barn, men även om det finns synnerliga skäl för ett övertagande. Innehar den ena sambon den gemensamma bostaden med hyresrätt eller bostadsrätt och utgör egendomen inte samboegendom, har den andra sambon rätt att överta den när samboförhållandet upphör, om den sambon bäst behöver bostaden och ett sådant övertagande även med hänsyn till omständigheterna i övrigt kan anses skäligt. Oavsett vad sambolagen säger eller samboavtalet ska tilläggas följande regel: Den efterlevande sambon garanteras ”som sin andel vid fördelning av sambornas bostad och bohag alltid få ut så mycket av den behållna egendomen efter avdrag för skulder, i den mån den räcker, att det motsvarar två gånger det vid tiden för dödsfallet. Den avlidnes arvingar och testamentstagare ska då ersättas med värdet för det som övertas.


Om den kvarlevande sambon äger mer än hälften av samboegendomen kan det vara en fördel att vid dödsfall inte begära bodelning, eftersom man då får behålla mer än hälften av samboegendomen. Precis som du skriver i din fråga så finns det en regel i sambolagen som innebär att enbart gemensamt förvärvad bostad blir så kallad samboegendom, det vill säga egendom som delas mellan samborna vid en eventuell separation eller dödsfall , sambolagen §. Om ett samboförhållande upphör till följd av att en sambo avlider, har den efterlevande sambon rätt att vid fördelning av samboegendomen som sin andel alltid få ut så mycket av den behållna egendomen efter avdrag för skulder, i den mån den räcker, att det motsvarar två gånger det vid tiden för dödsfallet gällande. Ett samboavtal kan helt eller delvis sätta sambolagens bodelningsregler ur spel. Ni omfattas då av sambolagen.


Det är endast den del av boet som har införskaffats för gemensamt bruk som blir del av en bodelningen vid samboskap. När ett samboförhållande tar slut har den ena parten enligt sambolagen rätt att begära bodelning. Den egendom som är införskaffad för gemensamt bruk ska då delas lika. Bestämmelsen är framför allt tillämplig på en hyresrätt eller bostadsrätt som samborna har använt som gemensam bosta men som inte har förvärvats för gemensam användning. Det skydd som finns tillhands är lilla basbeloppsregeln.


En sambo är garanterad ett minimiskydd för att hålla sambornas gemensamma hem intakt vid ett eventuellt dödsfall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg