Vi hjälper er att upprätta en korrekt juridiskt Testamente. Vi är experter på familjejuridik. Vi ser fram emot ert besök! Med ditt testamente kan du hjälpa människor till ett bättre liv.
Skriv ett skräddarsytt testamente online, du behöver inte kunna något om juridik.
Våra jurister kan hjälper dig vid frågor. Använd enkelt vår tjänst här! Barn (bröstarvingar) har alltid rätt att kräva ut sin laglott, vilket i regel utgör hälften av ditt arv.
Du kan skriva en önskan i ditt testamente att barnen ska avstå ifrån att kräva ut laglotten vid din bortgång för att skydda exempelvis en efterlevande partner. Enligt svensk lag kan barns arv aldrig minskas med mer än hälften, vad som än skrivs i ett testamente. Så länge du inte har några bröstarvingar ( barn , barnbarn och barnbarnsbarn) är du fri att testamentera bort allt du äger till vem eller vilka du vill. Om du har bröstarvingar är det däremot lite annorlunda, de har nämligen alltid rätt till sin laglott.
Har du barn så kan det vara bra att skriva testamente både om du är gift eller om du är sambo.
För att ett testamente ska vara giltigt måste vissa krav vara uppfyllda. Tänk på dessa saker när du skriver ett testament när du har barn. En änka dör och efterlämnar sig två barn , A och B. Om änkan hade skrivit ett testamente där hon gav bort hela sin egendom till en välgörenhetsorganisation kan dock A och B begära jämkning av testamentet och så få ut sina laglotter. Era barn ärver först den dag den siste av er två dör.
Skriver man inget testamente ärver särkullbarnen sin arvslott, och till skillnad från gemensamma barn har de rätt att få ut sitt arv direkt vid sin förälders död. Om det finns testamente till förmån för någon annan har särkullbarnen ändå rätt att få sin laglott. Att testamentera bort, eller till, specifika barn. Ett testamente ger stor frihet att bestämma vad som ska hända med ens tillgångar när man gått bort.
Detta är en ganska vanlig fråga. Om man tydligt skriver att barn b inte ska ärva finns i alla fall inga otydligheter men risken är väldigt stor att barn b då jämkar testamentet enligt kap. I Sverige är det väldigt svårt att göra sina barn arvlösa vilket man naturligtvis kan ha skilda åsikter om men så ser rättsläget ut. Vi på Verahill har långerfarenhet inom familjejuridik och Testamente. Barn har alltid rätt till arv.
Laglott kallas det barn alltid har rätt att kräva av sina föräldrars arv och den utgör hälften av arvet (arvslotten). Rätten till laglott kan aldrig testamenteras bort, dock kan man kan önska det i testamentet.
Kan barn lämnas arvlösa ? Då spelar det ingen roll att särkullbarnet allti även om det finns testamente , har rätt till minst halva sitt arv - det kallas för laglott. Och den ska barnet få ut på en gång, om det vill det. Dina barn kanske har vuxit upp till skitstövlar? Du kan i princip aldrig göra dem arvlösa , men du har rätt att testamentera bort hälften av arvslotten, alltså allt utöver laglotten.
Skriver du i testamentet att en arvinge inte ska få något, faller ditt önskemål automatiskt om arvingen inte kräver sin laglott. Du kan halvera barnens arv genom ett testamente. Om Du skriver ett testamente att barnen inte skall ha något måste barnen begära jämkning för att få ut sin laglott. Gör de inte detta får de inget. Således kan Du göra barnen arvlösa men inte mot deras bestridande.
Den ska barnet få ut på en gång, om det vill det. Gör särkullbarnet inget åt testamentet riskerar han eller hon att bli arvlös. Barnet måste nämligen bevaka sina rättigheter för att få ut sina pengar. Du kan till exempel fråga om arv, testamente , bodelning och samboavtal. I augusti får Sverige nya regler om arv.
En följd är att man kan göra sina egna barn arvlösa. Utlandssvenskar och de med egendom utomlands gör bäst i att se över sina testamenten , råder advokaten Fredric Renström.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.