måndag 25 maj 2020

Testamentera bort bröstarvinge

Kan man testamentera bort allt man äger? Så länge du inte har några bröstarvingar (barn, barnbarn och barnbarnsbarn) är du fri att testamentera bort allt du äger till vem eller vilka du vill. Om du har bröstarvingar är det däremot lite annorlunda, de har nämligen alltid rätt till sin laglott.


Fyra grundbelopp motsvarar ca 400. Varje barns laglott blir i detta fall 250kr.

Resterande 500kr kan testamenteras till din sambo. Det skall dock sägas att inget hindrar dig från att testamentera bort alla dina tillgångar till din sambo, men dina barn kan då påkalla jämkning av testamentet vilket i så fall resulterar i att de får ut sin laglott enligt exemplet ovan. Att göra sina bröstarvingar arvslösa är inte möjligt. Däremot kan man, i sitt testamente, uttrycka sin vilja för att bröstarvingarna antingen ska avvakta eller helt avstå från sin laglott.


Man kan inte testamentera bort laglotten och heller inte den egendom som man fått i arv efter den avlidne maken. Den har man endast fri foganderätt över. Genom testamente kan man dock se till att den efterlevande maken får full äganderätt och då också kan testamentera även den delen.


Har de verkligen sagt så?

Såvitt jag förstår är det möjligt att göra i princip vad som helst i ett testamente såsom att t ex testamentera bort laglotten. Men skulle testamentet klandras av en bröstarvinge som begär jämkning blir följden att testamentet jämkas i den delen och bröstarvingen får sin laglott. Man kan testamentera bort speciella föremål eller en viss summa pengar, vilket kallas för legat. Man kan även testamentera bort hela kvarlåtenskapen eller en viss andel, vilket benämns universellt förordnande. Det finns dock ett par begränsningar när det gäller vad man kan testamentera bort och till vem.


Bröstarvinge kan naturligtvis välja att inte påkalla jämkning av testamentet. Det är enbart bröstarvingar som har rätt till laglott. En arvlåtare som inte efterlämnar bröstarvingar kan fritt testamentera bort hela sin kvarlåtenskap. Barnet kan dock avstå från sin rätt till förmån för den efterlevande maken. I så fall får barnet rätt till efterarv vid den efterlevande makens död på samma sätt som gemensamma bröstarvingar.


I första hand är det den avlidnes bröstarvingar (barn, barnbarn och så vidare) som ärver. Om den avlidne inte var gift. Om inget testamente finns går arvet till dina barn, gemensamma såväl som särkullbarn, eller till dina föräldrar eller syskon. Sambor ärver ju inte varandra. Det går dock inte att testamentera bort allt om det finns barn.


Laglott är något som bröstarvingar , alltså barn i rätt nedstigande le har rätt till.

Svar: Bröstarvingar har rätt till laglott. Laglotten är hälften av det arv bröstarvingen skulle ha fått om det inte funnits testamente till förmån för någon annan. Du kan därför alltid testamentera hälften av dina tillgångar till din sambo utan att det inkräktar på dina barns rätt till laglott.


Dina barn kanske har vuxit upp till skitstövlar? Du kan i princip aldrig göra dem arvlösa, men du har rätt att testamentera bort hälften av arvslotten, alltså allt utöver laglotten. Skriver du i testamentet att en arvinge inte ska få något, faller ditt önskemål automatiskt om arvingen inte kräver sin laglott. Om ett testamente finns till förmån för någon annan än bröstarvinge , kan denne alltid kräva sin laglott. En bröstarvinges laglott är hälften av arvslotten.


Detta medför att en förälder bara kan testamentera bort av sin kvarlåtenskap till annan än sina bröstarvingar. Full äganderätt = Till skillnad mot fri förfoganderätt har ägaren även rätt att testamentera bort egendomen. Laglotten går inte att testamentera bort , dock står det dig fritt att testamentera bort arvslotten, i exemplet tkr för varje arvinge. I praktiken innebär detta att alla som har barn i rakt nedstigande led och omfattas av svensk arvslag endast är fria att testamentera bort av sin kvarlåtenskap till andra än sina barn. Sätta sprätt på det och till och med testamentera bort det - om det står att egendomen ärvs med full äganderätt.


Står det i stället att egendomen ärvs med fri förfoganderätt kan den efterlevande fortfarande leva upp pengarna men inte testamentera bort dem. Men det hjälper inte dig som är särkullbarn. Dock gäller vid gåvor till annan bröstarvinge en presumtion att de ska ses som förskott på arv.


Men denna presumtion kan tas bort genom att det i gåvobrev anges att gåvan inte ska ses som ett förskott på arv. Sammanfattningsvis kan en förälder under sin livstid fritt förbruka sina tillgångar eller ge bort dem till vem man vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg