Du kan skriva en önskan i ditt testamente att barnen ska avstå ifrån att kräva ut laglotten vid din bortgång för att skydda exempelvis en efterlevande partner. För att tydligare visa din önskan kan du bestämma att rätten till efterarv försvinner om ett barn går emot din önskan och ändå kräver ut sin laglott vid din bortgång. Så länge du inte har några bröstarvingar ( barn , barnbarn och barnbarnsbarn) är du fri att testamentera bort allt du äger till vem eller vilka du vill.
Om du har bröstarvingar är det däremot lite annorlunda, de har nämligen alltid rätt till sin laglott. Att testamentera bort, eller till , specifika barn.
Ett testamente ger stor frihet att bestämma vad som ska hända med ens tillgångar när man gått bort. Kan man testamentera bort allt till ett av sina barn ? Detta är en ganska vanlig fråga. Du kan som förälder dock aldrig testamentera bort mer än hälften då barnen alltid har rätt till sin laglott. Exempel: Om ni är två föräldrar som är sambos, äger ett hus till lika delar och har ett gemensamt barn så innebär detta att barnet ärver den förälder som går bort först, dvs har rätt till halva huset. För det fall ett barn är under år vid båda föräldrarnas frånfälle går det i ett testamente att föreskriva vem som ska ha ansvaret för den egendom barnet ärver från sina föräldrar.
Enligt svensk rätt finns det en möjlighet att utse en särskild förvaltare, att förvalta ett omyndigt barns egendom när en förälder avlider. Det går dock inte att testamentera bort allt om det finns barn.
Laglott är något som bröstarvingar, alltså barn i rätt nedstigande le har rätt till. Laglotten är halva ordinarie arvet, arvslotten. Man kan testamentera bort speciella föremål eller en viss summa pengar, vilket kallas för legat. Man kan även testamentera bort hela kvarlåtenskapen eller en viss andel, vilket benämns universellt förordnande. Det finns dock ett par begränsningar när det gäller vad man kan testamentera bort och till vem.
Det finns en begränsning för testatorn när denne har bröstarvingar. Testatorn får inte testamentera så att en bröstarvinge (ni barn ) inte får ut sin laglott. Som jag nämnde ovan har barnen en rätt till arvslott, vilket är en fjärdedel, men genom testamente kan man ärva mindre dock aldrig mindre än laglotten.
Vill ni inte att det ska hända måste ni be era barn att skriva testamente till förmån för deras barn eller syskon. Skulle ni själva i ett testamente göra ett efterarvsförordnande, vad som ska ske med arv som era barn har erhållit av er när barnen har avlidit, så kan ni inte fullt ut bestämma över den andel som är barnens laglott. Barnen får då hela dödsboet, om det inte finns ett testamente som anger annat.
Finns det flera barn delas boet i lika många arvslotter efter båda föräldrarna. Barn har alltid rätt att få sin laglott, vilket är hälften av arvslotten. Resterande del av din egendom kan du testamentera bort till vem du önskar. Ett icke gemensamt barn till gifta par och barn till sambor har alltid rätt att få ut sin laglott direkt efter förälderns död oavsett vad som står i testamentet.
I testamentet kan man exempelvis förordna att det icke gemensamma barnet eller barn till sambor enbart ska få ut laglotten vid förälderns död.
Det är också en möjlighet att låta en del gå till barn som behöver din hjälp. Vad kan jag testamentera ? Alla gåvor, oavsett storlek är lika välkomna i vårt arbete för barnen. Du kan välja att testamentera hela, eller en andel av dina tillgångar, till Rädda Barnen.
Gemensamma barn kan också åberopa laglottsregler om föräldern testamenterat till annan med så stort belopp att det har inkräktat på laglotten. Ej gemensamma barn , särkullbarn, har dock rätt, men inte skyldighet, att ta ut sin arvslott. Dock gäller vid gåvor till annan bröstarvinge en presumtion att de ska ses som förskott på arv.
Men denna presumtion kan tas bort genom att det i gåvobrev anges att gåvan inte ska ses som ett förskott på arv. Sammanfattningsvis kan en förälder under sin livstid fritt förbruka sina tillgångar eller ge bort dem till vem man vill. Så ska du skriva ett testamente som skyddar din partner eller dina barn.
Särkullbarnet har rätt till sin lott, och det är inget ni kan testamentera bort. Det finns dock, när det gäller bröstarvingar, en begränsning i era möjligheter att hoppa över era barn till era barnbarns förmån. Du kan testamentera vad du vill till vem du vill. Dina barn (eller barnbarn om barnet inte längre lever) alltid har rätt till att kräva ut sin laglott.
Om du är gift och din äkta hälft dör utan att efterlämna särkullbarn ( barn från tidigare förhållande) ärver du allt om det inte finns något testamente som anger annat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.