torsdag 25 augusti 2016

Bodelning efter skilsmässa

Vårt verktyg räknar ut vem som har rätt till vad. Skriv bodelningsavtal här! Bodelningsavtal - upphörande av samboförhållande. Fyll i och ladda ner ditt dokument online.


Efter skilsmässan så ska makarnas giftorättsgods delas upp mellan dem.

Att förrätta bodelningen under betänketiden är mycket vanligt eftersom många makar vill gå vidare med till exempel inköp av nya bostäder efter att beslutet om att skiljas har tagits. Det finns ingen bestämd tidsgräns inom vilken en bodelning ska förrättas: detta kan ske i direkt anslutning till skilsmässan eller efter en tid. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad.


Skälet och typen av bodelning avgör vissa praktiska saker. Om ni gör en bodelning vid skilsmässa ska ni lämna in ansökan om bodelning till Tingsrätten. Om ni vill göra en bodelning under äktenskapet ska ansökan skickas till Skatteverket.


Ni kan efter genomförd bodelning registrera den hos Skatteverket. Reglerna om bodelning finns i Äktenskapsbalken och dess 9-kap.

Därutöver kan du även söka efter fler artiklar om bodelning vid skilsmässa här på vår webbplats. Vem har rätt till hyresrätten vid skilsmässa ? När kan jag köpa ny bostad? Ingår arv i bodelningen vid en skilsmässa ? Måste jag ge min maka pengar vid en bodelning när vi skiljer oss? Så här fungerar bodelning vid skilsmässa Vilka skulder ingår i en bodelning ? Men bestämmelsen är inte straffsanktionerad och det finns ingen tidsfrist inom vilken en bodelning måste äga rum. Då formaliteterna oftast inte är särskilt betungande kan det dock rekommenderas att makarna gör en bodelning så fort som möjligt efter skilsmässan.


Ladda ner en gratis mall för blankett till bodelning och skilsmässa med råd och tips. Mallen innehåller exempel för enklare anpassning. Vid skilsmässa Som huvudregel bör man alltid skriva ett bodelningsavtal i nära anslutning till skilsmässan annars finns risk för att ena maken eller makan flera år senare kräver en bodelning. Det finns nämligen möjlighet att kräva bodelning i flera år efter en skilsmässa. Detta gäller oavsett om äktenskapet upphört genom skilsmässa eller på grund av att en av makarna avlidit – i detta avseende är reglerna desamma.


I denna artikel behandlas emellertid endast vad som gäller med avseende på bodelning efter en skilsmässa. Hur dessa rättigheter ska behandlas vid en skilsmässa mellan makar är en fråga som fått uppmärksamhet efter de pensionsreformer som ägt rum i Sverige det senaste decenniet. Då pensionsrättigheter aldrig ingår i bodelning mellan sambor kommer denna artikel enbart att handla om bodelning av pensionsrättigheter mellan makar.


När det är dags att göra bodelning är det olika regler som gäller beroende på om ni varit gifta eller sambor.

Vid bodelningen delas era tillgångar lika efter avdrag för skulder. Den samboegendom som samborna har när förhållandet upphör ingår i bodelningen och allt som köps därefter ingår inte. Om en av samborna önskar göra en bodelning måste den andre sambon gå med på det och får inte vägra eller försvåra. Den vanligaste anledningen till att makar gör en bodelning under äktenskapet är av skattemässiga skäl: de vill båda kunna göra de skatteavdrag som finns gällande bostäder.


När Skatteverket har tagit emot er anmälan om bodelning kan ni gå vidare med bodelningen. En bodelning måste begäras inom ett år efter att samboförhållandet har upphört. Avvakta därför ett par dagar innan ni skriver bodelningshandlingen, så att Skatteverket hinner ta emot er anmälan.


När vi har tagit emot anmälan och registrerat den, kungör (annonserar) vi det i Post- och inrikes tidningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg