fredag 8 januari 2016

Vad är schizofreni

Vad vi däremot vet är att schizofreni är en besvärlig sjukdom som avsevärt försvårar livet inte bara för dem som har sjukdomen utan också för anhöriga och vänner. En vanlig missuppfattning är att den drabbade lider av ”personlighetsklyvning”. Schizofreni är en psykossjukdom som innebär att du har återkommande psykoser.


Vid en psykos upplever du verkligheten annorlunda, och har vanföreställningar eller hallucinationer. Med tidig behandling och stöd kan du ofta återhämta dig och få en fungerande vardag.

Den som har schizofreni kan få hörselhallucinationer, vanföreställningar och förändrad verklighetsuppfattning. Varför vissa personer insjuknar i schizofreni är fortfarande oklart. Man vet dock att den största riskfaktorn är ärftlighet. Man talar om ”genetisk sårbarhet”.


Det betyder att vissa personer föds med en större risk att drabbas av schizofreni , men om de verkligen insjuknar eller inte avgörs av vad som händer i deras liv. Troligtvis är schizofreni ett tillstånd som kan ha många olika orsaker. Upplevelserna av verkligheten blir förvrängda, gränserna vad som är vad kan vara svåra att se, ungefär som en dröm, för i drömmar har vi inte tillgång till samma bild av oss själva och våra resurser, människor kan tala till oss men vi hör dem inte.

Sjukdomen utgör ett stort folkhälsoproblem och påverkar miljontals människor och deras familjer världen över. Den totala kostnaden för psykossjukdom har i Europa uppskattats till miljarder € per år. Generna spelar en avgörande roll för hur stor risk man löper att utveckla schizofreni , men sjukdomen utlöses i regel först när man utsätts för social och psykisk överbelastning eller för narkotikamissbruk.


Självmord är vanligare bland schizofrena än i befolkningen i övrigt. Men schizofreni är inte alls lik multipel personlighetsstörning där den drabbade har flera olika personligheter eller så kallade alter egon. Många orsaker är fortfarande okända. Om du är med om något trauma under uppväxten ökar dock risken för att drabbas. Orsaken till schizofreni är okän men ärftliga faktorer är betydande.


Risken att man någon gång under sin livstid utvecklar schizofreni är cirka en procent. Om en mor- eller farförälder har sjukdomen ökar risken till tre procent. Risken är cirka procent om den ena föräldern är sjuk och procent om båda föräldrarna är. Den drabbade saknar ofta sjukdomsinsikt vilket gör tillståndet svårare att behandla. Det betyder inte att hen inte går att räkna me eller inte kan bli sig själv igen.


Det kan kännas som en berg- och dalbana att ha schizofreni. Det finns många olika tecken och symtom på schizofreni. De förekommer i olika kombinationer och i olika grad hos varje enskild individ.

Orsaker till schizofreni beror sannolikt på en kombination av faktorer vilka kan skilja från person till person. De här orsakerna kan vara: Familjehistoria, det vill säga förekomst av schizofreni i släkten – risken att utveckla schizofreni är något större än genomsnittet om en nära anhörig har sjukdomen. Ordet schizofreni kommer från grekiskan och är en sammanslagning av de två orden för sönderdela och sinne. Med detta i åtanke blir det lättare att förstå vad diagnosen innebär. Svar på allt är ett community-baserat forum där medlemmar kan ställa frågor om vad som helst.


Vi har samlat många år av kunskap och publicerar nu detta för alla att ta del av. Personer som drabbas av schizofreni har en nedsatt förmåga till att klara av arbete, studier, relationer och den personliga omvårdnaden. Vad som saknas för diagnostisering av schizofreni är en tidigare genomgången period med psykotiska symtom. I ICD-ingår den schizotypala störningen i schizofrenisyndromet.


Psykoaktiva substanser av en mängd olika slag såsom amfetamin, marijuana och hallucinogener kan utlösa psykotiska syndrom. I dagsläget har man ingen entydig förklaring till orsakerna bakom schizofreni. Vad man däremot kan peka på är ett flertal riskfaktorer som innefattar både ärftlighet och miljö.


Riskfaktorerna varierar från person till person och kan även samverka med varandra och sjukdomsbilden blir därför mycket individuell.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg