torsdag 23 april 2015

Hur gör man en bodelning

Bodelningsavtal - upphörande av samboförhållande. Fyll i och ladda ner ditt dokument online. Efter separation av äktenskap ska man alltid göra en bodelning – efter avslutat samboskap gör man bara en bodelning om någon av parterna kräver det. Hur gör man en bodelning ? Utgångspunkten är att makars egendom ska fördelas makarna emellan genom bodelning när ett äktenskap upplöses (kap. § äktenskapsbalken).


Man delar alltså upp all egendom i giftorättsgods och enskild egendom.

Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. I bästa fall kan makar som skiljer sig komma överens om en bodelning. Då ska de gemensamt göra en bouppteckning. En bouppteckning betyder att makarna kontrollerar vilka olika tillgångar och skulder de har som ska ingå i bodelningen. Sambo 1s aktier ingår alltså inte i bodelningen.


När bodelningen görs läggs alla tillgångar som en sambo äger och som ska delas, ihop. Om det skulle vara fallet att någon av samborna vägrar göra en bodelning kan man antingen anlita en jurist som kan hjälpa till med att genomföra en bodelning , eller anlita en bodelningsförrättare. Vi får många frågor kring bodelning och hur man går till väga.


Något som många är omedvetna om är att efter en skilsmässa är det obligatoriskt med bodelning.

Om man däremot endast varit samboende är bodelning frivilligt och rätten till bodelning förfaller ett år efter separationen. Man måste ha en giltig bodelning , man kan göra det mesta själva, det gjorde vi. Vi var visserligen rörande överens om allting. En jurist kollade igenom så att det var juridiskt giltigt, reggade hos tingsrätt osv.


Vad händer med bostaden om jag och min sambo separerar? I bland tar livet en oväntad vändning och då är det bra att veta vad som gäller. Dina Pengar har pratat med Ikano Banks familjeekonom Sharon Levin om vad du bör tänka på – och varför du ska upprätta ett testamente. Detta gäller endast skulder som hänför till giftorättsgods (t.ex. ett bolån som står på den ena maken, om huset är giftorättsgods). Det första steg man gör är att göra en bodelningsberäkning.


Här redovisas de tillgångar och skulder som vardera part har. I normalfallet fördelar man tillgångarna lika mellan de båda makarna, men de har även rätt att välja en alternativ lösning, om båda går med på detta. Ett exempel kan vara om paret. Vid ett dödsfall i en sambo-relation gör man en bodelning om den kvarvarande sambon begär att det skall ske, om inte sambolagen har avtalats bort i ett tidigare skede. Sambor kan också avtala om att en bodelning inte skall förrättas.


Man kan även skriva avtal om att viss egendom inte ska ingå i en eventuell bodelning. T ex kan man göra en partiell bodelning som avser endast ett fordon eller liknande om detta av någon anledning är brådskande och man inte har möjlighet att vänta till dess att man har tid att göra en fullständig bodelning. Om man gör en partiell bodelning är det ett gott råd att klart ange detta i bodelningshandlingen. Rätten att begära bodelning kvarstår i flera år efter en skilsmässa.


Om man bara har enskild egendom och ingen vill ta över en bostad från den andra behöver man inte göra en bodelning.

Om man däremot har saker som ska delas och bestämmer sig för att inte dela på något ska man ändå göra ett bodelningsavtal där man talar om detta. Om av makarna driver en näringsverksamhet kan den personen vilja föra över tillgångar till den andra maken. På så vis kan exempelvis huset säkras från att kronofogden ska ta det vid eventuell konkurs.


Så länge ni är överens om hur bodelningen ska ske så kan ni göra den själv utan advokat. Man kan göra en bodelning under äktenskapet, alltså helt utan att skilja sig. Det vanligaste är väl att man gör det efter att skilsmässa ha ansökts men är under betänketid. För endel tar det åratal innan de lyckas lösa upp det eknomiska. Grundförutsättningen är dock att man är överens.


Betänketiden är på minst sex månader och högst ett år. Om ni fortfarande vill skiljas efter betänketiden så måste ni meddela detta till tingsrätten genom en fullföljdsansökan. Ovanstående utläggning är naturligtvis bara en kort inblick i hur en bodelning vid skilsmässa går till.


Ni kan spara mycket pengar och tid på att ladda ner de dokument och instruktioner ni behöver på Juridiska Dokument. På Juridiska Dokument har vi samlat alla de dokument som ni behöver vid en bodelning i samband med en skilsmässa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg