måndag 5 oktober 2020

Våld i nära relationer män

Våld i nära relationer drabbar både kvinnor och män , men kvinnor drabbas oftare av upprepat och mer allvarligt våld. Förövaren är i majoriteten av fallen en man. Många barn upplever våld i sin familj. Detta leder till att många män försöker lösa sin situation på egen hand utan att söka hjälp utifrån.


Författningen gäller för socialtjäns-tens och hälso- och sjukvårdens arbete med våld i nära relationer. Syftet med den nya författningen är att höja kvaliteten i stödet till våldsutsatta barn och vuxna samt barn som bevittnat våld och att stödja våldsutövare att upphöra med våldet.

Genom att dela min historia hoppas jag kunna hjälpa, och göra så att det känns mindre förnedrande som man att söka hjälp. Vi behöver prata mer, redan i skolorna, om våld i nära relationer – och att det faktiskt även drabbar män. Vi måste få bort fördomarna om att män och kvinnor är på ett visst sätt.


Att ha kunskaper om våldet är viktigt för att kunna ge våldsutsatta ett bra bemötande och för att kunna arbeta förebyggande och förändra attityder i samhället. Mäns våld mot kvinnor är ett allvarligt och utbrett samhällsproblem såväl globalt som i Sverige. Det förekommer också att kvinnor utsätter män för våld i heterosexuella relationer , liksom att våld förekommer i hbtq- relationer.


Flera studier har genomförts i Sverige och i Norden för att kartlägga hur vanligt våld i nära relationer är. Behandlingsprogram för män som utövar våld mot kvinnor i nära relationer har använts inom svensk kriminalvård sedan 80-talet och byggts ut under 90-talet.

Arbetet sker lokalt och i samverkan med polis, åklagare, hälso- och sjukvår socialtjänst samt frivilligorganisationer. Luckor i kunskapen om våld i nära relationer Våld mot kvinnor har sedan en tid tillbaka uppmärksammats som ett omfattande samhällsproblem, inte minst det våld män utövar mot kvinnliga partner. Det finns dock ett särskilt beaktande gällande våldsutsatta kvinnor i nära relation och barn som upplevt våld. Barn ska få det stöd som barnet behöver. Alternativ till våld Täby (ATV) ATV är ett behandlings- och kompetenscentrer för våld i nära relationer.


ATV erbjuder stöd och behandling till män och kvinnor som har ett vålds - och aggressionsproblem eller blir utsatta för våld i en nära relation. De erbjuder också stöd till barn och unga som upplevt detta våld. Våldet kan vara både psykiskt, fysiskt och sexuellt och kan förekomma i alla slags relationer. Den vanligaste formen av våld i nära relation är en man som utövar våld mot en kvinna som han har eller har haft ett förhållande med. Våldet kan ge akuta fysiska skador, men också olika typer av långvariga besvär.


Den ekologiska modellen bygger på teorin om att det inte finns en ensam faktor som kan beskriva varför män använder våld mot kvinnor i nära relationer. Modellen försöker istället att kombinera flera olika teorier och förklaringar. Våldet uppstår på grund av flera olika faktorer som i samspel påverkar på olika nivåer. Den här hemsidan fokuserar på verbalt, psykiskt och även fysiskt våld i nära relationer.


Sidan riktar sig till kvinnor som har blivit misshandlade av en man. Därför benämns misshandlaren som ” man ” och den som blivit misshandlad som ”kvinna”. Verka mot våld och förtryck av män i nära relationer.


Våld kan vara fysiskt, psykiskt, sexuellt, ekonomiskt eller materiellt.

Ibland kan våldet vara så kallat hedersrelaterat våld. Ofta används begreppet mäns våld mot kvinnor i dessa sammanhang. Det utgör den mer allvarliga formen av partnervåld.


Denna typen av våld bör underordnas begreppet våld i nära relationer då det senare är mer omfattande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.