måndag 21 september 2020

Vilka faktorer kan påverka sexualiteten hos äldre?

Enligt Mayokliniken i USA är det vanligt att du behöver mer tid på dig för att få erektion när du blir äldre och att erektionen inte är så hård som förr och inte heller varar lika länge. Prova olika ställningar, det kan göra det enklare att föra in penis. Prata med din läkare om du har erektions- eller orgasmproblem. Det är erfarenheter som kan begränsa möjligheterna att finna sin egen sexualitet och dess uttryck. Varför är äldres sexualitet en ickefråga?


Vilka faktorer kan påverka sexualiteten hos äldre?

Det finns många fördomar om äldres sexualitet. En av konsekvenserna av detta osynliggörande kan bli att personal inom vården alltför sällan informerar eller ställer viktiga frågor. Många äldre homosexuella har upplevt ett betydligt mer fördomsfullt samhälle än dagens.


Att bemöta äldre människors sexualitet och sexuella hälsa är något som kan upplevas som svårt för många vårdgivare. Anledningen till detta kan vara att vårdgivare i stor utsträckning har begränsade erfarenheter eller för lite utbildning i ämnet. Den sexuellt aktive äldre behöver oftast mer av det som tände henne eller honom innan, för att gå igång.


Det kan behövas mer tid och tålamod för att de kroppsliga reaktionerna ska ge gensvar och det kan kännas annorlunda än vid unga år. Men det är samma processer som sker i den äldre kroppen och som är bra för den. RFSU kommer att ha egna 65-plussare som är informatörer på området, och olika aktörer har flera seminarier i ämnet äldres sexualitet här i Almedalen.


Framför allt kommer äldre att ses prata med äldre om de här frågorna på ett helt annat sätt än idag. De politiska, religiösa och kulturella influenserna i våra liv reglerar normerna för vad som är lämpligt och vad som inte är det. Detta har skapat utrymme för många restriktioner när det kommer till sexualitet och vad som anses vara ”normalt”.


De äldre som utmålas som sexiga ser yngre ut än vad de är , för att passa in i det allmänna intrycket att sex är förbehållet unga och vackra människor. Skall hemtjänsten hjälpa till att onanera vid funktionsnedsättning? När vi pratar om sexualitet så tänker många kanske först och främst på samlag, men sexualitet är så mycket mer. Sex som en handling är något som man har med andra men även med sig själv.


Den är ett grundbehov och en aspekt av att vara mänsklig, som inte kan skiljas från andra livsaspekter. Bakgrund: Åldrandet sker hos alla människor och upplevelsen av ålderdomen är individuell. Särskilt på vårdboenden är de äldre beroende av omgivningens attityder och förståelse för att kunna uttrycka sin sexualitet.


Du som är äldre behöver betydligt mer ljus än yngre för att kunna se bra. Därför är det viktigt att ordna med en bra belysning i hemmet. Det blir svårare att uppfatta höga toner och att urskilja tal i bullrig miljö. Balansförmågan försämras, vilket i sin tur bidrar till en ökad risk för fall.


Och sexualiteten är en viktig del av livet både om man lever i ett parförhållande eller är ensam. Eftersom det finns fördomar och de äldres sexualitet ignoreras anser författarna att det är viktigt att lyfta fram just detta och studera hur vårdpersonalens attityder och kunskaper tar sig uttryck. Så vad är då sexualitet ? Ett exempel är äldres tankar kring och rätt till lust, sexualitet och närhet. Sex är folkhälsa, sex är välfärd och därför är sex i högsta grad är politik.


När man ägnar två dagar åt ny kunskap, samtal och debatt på tema att göra skillnad för äldre borde detta vara en självklar del av programmet. En del riktar sin sexlust mest mot sig själva, andra väldigt tydligt mot en annan person. Vissa kan tända på flera personer samtidigt.


En del känner bara sexlust till personer de är kära i och andra kan känna sexlust utan att vara kär. Du har själv alltid rätt att bestämma över din sexualitet och hur du vill att den ska vara. Denna kraftfulla energi som är livsnödvändig för vårt fortbestånd är också ett grundläggande behov. Den driver oss att söka kärlek och närhet, påverkar hur vi tänker och känner och har stor betydelse för vår psykiska och fysiska hälsa. Kunskapen om äldre och sexualitet är begränsad och forsk-ningen ännu inte tillräcklig.


Vilka faktorer kan påverka sexualiteten hos äldre?

De erfarenheter som trots allt finns, och som vi känner till, är att det finns ett behov av ökad kunskap och kompetens, både på individ- och samhällsnivå. Det är mer vanligt än sällan som vi kommer tillsammans, vilket är en härlig upplevelse. Mycket på grund av att vi har pratat och frågat oss fram vad vi båda tycker om och vill ha.


Genom att överväga detta kan vi avlägsna oss från det som anses normality, och ta vägen vi vill, utan rädsla eller skul genom att utforska och utnyttja vår sexualitet till fullo. Sexualitet är inte vad vi tror, och inte heller vad vi får veta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.