torsdag 27 februari 2020

Tvångssyndrom bemötande

Tvångssyndrom bemötande

Personer med tvångssyndrom är mer eller mindre medvetna om att tvångshandlingarna och tankarna egentligen är överdrivna och meningslösa. Trots detta kan de inte låta bli att utföra dem. Samband mellan autism och tvångssyndrom.


Det verkar finnas ett visst samband mellan autism och tvångssyndrom. Den här artikeln handlar om tvångssyndrom hos vuxna. Om det gäller ett barn med tvångssyndrom kan du läsa mer här.


Du som är tonåring kan läsa mer om tvångssyndrom på UMO. Att leva nära någon med tvångssyndrom Anhöriga som lever nära någon med tvångsproblem har ofta misstänkt att något är fel under en längre ti innan en läkare eller psykolog ställt diagnosen tvångsproblem (OCD). Tänkte dela med mig lite intressanta uppgifter för en närastående och vän som har någon i sin närhet som lider utav tvång, tvångssyndrom. Vänner och familjer, vad ni skall göra och hantera olika situatiioner för någon med OCD.


Tvångssyndrom bemötande

Du ska aldrig ställa upp och säga saker som kan minska en persons oro som lider utav OCD. När ett barn eller en tonåring har tvångssyndrom märks det genom att hen måste tänka på ett visst sätt eller göra vissa saker på ett speciellt sätt. Annars får hen ångest eller tror att någonting hemskt kommer att hända. Det finns bra behandling mot tvångssyndrom. Det är vanligt att försöka dölja sina tankar och beteenden när man har tvångssyndrom så att andra inte ska märka något.


Men det är alltid bättre att be om hjälp än att hålla det som är svårt för sig själv. Du är inte ensam om att ha tvångssyndrom och det finns bra behandling. Nu har din närstående inlett ett aktivt arbete för att minska sitt tvångssyndrom. Du kan också hjälpa honom eller henne att nå målet.


I egenvårdsprogrammet används metoder från kognitiv beteendeterapi. Läkemedelsbehandlingen understiger sällan ett år. Det är lika vanligt hos män som hos kvinnor. Behandlingen är inte avslutad förrän eleven prövat sina erfarenheter från OCD-Centret på hemmaplan och fått möjlighet att se hur vardagen fungerar med nya sätt att hantera sitt tvång. Tvångssyndrom behandlas med kognitiv beteendeterapi eller farmakologiskt.


Denna tid ger också mer information och möjlighet att finjustera strategier för att bemöta tvång. Hur ska anhöriga och närstående bemöta den som har tvångssyndrom ? För att sammanfatta hur anhöriga och andra närstående på bästa sätt ska bemöta en person med tvångsproblem så kan följande sägas Nedanstående regler bör man följa, åtminstone om patienten befinner sig under beteendeterapeutisk behandling. Enkelt uttryckt har hjärnan vid tvångssyndrom svårt att flexibelt sortera och vidarebefordra information (”Har jag låst dörren?”, ”Är händerna rena nu?”).


Tvångssyndrom bemötande

Inom psykiska funktionsnedsättningar återfinns en mångfald av ofta sköra individer som ska bemötas med varsamhet och respektfullhet. Ett bristande bemötande har motsatt effekt och kan orsaka onödigt lidande hos den som blir bemött (ibid.). Slutligen tar Echeverri upp bemötande som kompetens och menar att professionell basis och genuin vilja ska finnas vid betjänande av den andre, samt att detta ska ske på den andres individuella premisser. Från det att man utvecklar tvångssyndrom till att man söker vård tar det i genomsnitt 7–år.


Detta är ett stort problem eftersom tvångssyndrom orsakar stor ångest och påverkar livet negativt på många plan. Dessutom finns det effektiv behandling mot tvångssyndrom , som det finns skäl att inleda så tidigt som möjligt. Personer med autism som också har tvångssyndrom är en grupp som inte har uppmärksammats mycket, varken i Sverige eller andra länder.


En av svårigheterna med att diagnostisera personer med autism med tvångssyndrom är att många har svårt att uttrycka sina tankar och känslor. Man utvecklar inte trotssyndrom enbart på grund av ett svårhanterligt temperament, som att man är väldigt impulsiv eller ofta blir arg, utan det handlar om hur vi bemöter de här barnen. Det är lätt att barn och föräldrar hamnar i negativa trotsspiraler. Följande läkemedel är alla godkända av svenska läkemedelsverket för behandling av tvångssyndrom och preparatens effekter är visade i flera välgjorda randomiserade studier.


Olika SRI preparat har liknande men ej identisk effekt- och biverkningsprofil. Exempelvis kan fluvoxamin initialt ge illamående men tolereras sedan i allmänhet väl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.