En make kan genom ett testamente göra den efterlevande maken arvlös. Den enda begränsning som finns är den så kallade basbeloppsregeln. Basbeloppsregeln innebär att en efterlevande make har rätt att inneha egendom till ett värde om minst fyra prisbasbelopp efter bodelning i samband med dödsfall. Testamentera bort arvsrätt.
Huvudregeln är att efterlevande make ärver hela den avlidnes kvarlåtenskap (kap § ÄB). Detta framgår av Ärvdabalken (ÄB) kap 1-§§. Detta innebär att dina barn skulle ärva dig direkt vid din bortgång. Efterlevande make har således inte arvsrätt när den make som avlidit har testamenterat bort sin kvarlåtenskap. Det bör dock påpekas att din far alltid har rätt till ggr basbeloppet och att testamente som.
Kan efterlevande make testamentera bort efterarv? Han har testamenterat bort en summa pengar och det jag nu undrar är hur beräknas mitt arv efter min mamma? När en efterlevande make ärver så ärver denne med fri förfoganderätt vilket innebär att den efterlevande maken dvs. Men eftersom du nämner att ni har särkullsbarn är ändå ett testamente något att rekommendera. Ni kommer inte kunna testamentera bort särkullbarnens rätt till sin laglott men du kan ändå genom testamentet tydliggöra att du vill specifikt att huset ska tillfalla din efterlevande make.
Hoppas du fick svar på din fråga! Denna rätt kan inte inskränkas genom testamente. Förutom detta belopp kan din syster fritt välja att testamentera sin del i boet till sina syskonbarn.
Att ärva med fri förfoganderätt betyder att den efterlevande får spendera egendomen på önskat sätt men att han eller hon inte får testamentera bort arvet eller ge bort en alltför stor del av detta som gåva till någon annan. Man kan testamentera bort speciella föremål eller en viss summa pengar, vilket kallas för legat. Man kan även testamentera bort hela kvarlåtenskapen eller en viss andel, vilket benämns universellt förordnande. Det finns dock ett par begränsningar när det gäller vad man kan testamentera bort och till vem.
Eftersom du och din avlidne make inte hade upprättat något testamente får du inte testamentera bort den egendom som du ärvt efter honom med fri förfoganderätt. Om all egendom var giftorättsgods innebär det att du inte kan testamentera bort hälften av den egendom som du har i dag. Makar ärver varandra, varför efterlevande make får all egendom, även den avlidnes eventuella enskilda egendom. Man kan inte testamentera bort laglotten och heller inte den egendom som man fått i arv efter den avlidne maken.
Dina barn kanske har vuxit upp till skitstövlar? Du kan i princip aldrig göra dem arvlösa, men du har rätt att testamentera bort hälften av arvslotten, alltså allt utöver laglotten. Skriver du i testamentet att en arvinge inte ska få något, faller ditt önskemål automatiskt om arvingen inte kräver sin laglott.
När den efterlevande maken eller makan dör så har de kvarlevande (gemensamma) barnen rätt till tillgångarna som är över. Makarnas gemensamma barn har rätt till arv om de överlever den efterlevande föräldern. Den efterlevande maken får då kvarlåtenskapen med fri förfoganderätt.
Det betyder att maken får göra vad han eller hon vill med egendomen under sin livstid - även förbruka den helt och hållet - men inte bestämma över den genom testamente. Ett barns laglott kan man aldrig med bindande verkan testamentera bort. Särkullbarnet kan däremot välja att avstå från laglotten till förmån för den efterlevande maken eller makan. Om detta görs har barnet i regel rätt att kräva ut sitt arv när också den efterlevande partnern har gått bort.
Det är enbart bröstarvingar som har rätt till laglott. En arvlåtare som inte efterlämnar bröstarvingar kan fritt testamentera bort hela sin kvarlåtenskap. Du är sambo och vill att din sambo, eller någon annan, ska ärva dig. Om inget testamente finns går arvet till dina barn, gemensamma såväl som särkullbarn, eller till dina föräldrar eller syskon.
Sambor ärver ju inte varandra. Det går dock inte att testamentera bort allt om det finns barn.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.