Bra att veta, faser vi går igenom vid livskriser. Allmänna diskussioner. Det svåraste är över och denna fas kan pågå i ca 6-mån. Skiljas – en livskris med många faser Barbro Lennéer Axelson har skrivit boken ”Förluster” om bland annat skilsmässor. Klicka framåt för mer fakta i ämnet.
Alla människor har sina livskriser. De hör till allas vår psykologi. Kris innebär att den gamla kartan inte fungerar längre och att någon ny inte förefaller finnas i sikte. Du kan inte gå tillbaka till det gamla och ser ingen framtid. Ibland blir motgångarna och svårigheterna större än vad vi klarar av med vårt vanliga sätt att hantera det vi möter.
Tillvaron skakas om och vi vet inte hur vi ska förstå och bemöta det som sker. Ofta används de båda begreppen synonymt, men det finns en liten skillnad mellan dem. Faserna beskrivs ofta som att de följer efter varandra i en bestämd ordning. Men ofta sker förändringarna lite i taget och du kan svänga fram och tillbaka mellan dem. En fas börjar inte där den andra slutat, utan de går ofta i varandra.
Naturligtvis kan en livskris vara positiv när man ser i backspegeln. Den leder ofta till ett växande, en utveckling, fördjupad självinsikt och nya möjligheter som man annars inte hade mött på vägen. Men när man är mitt inne i krisen så har man svårt att se konsekvenserna och förstå att framtiden faktiskt är ljus i slutet av tunneln. Krissituationens fyra faser. Chock − inträder direkt och kan vara upp till några dagar.
Tillståndet skärmar av och skyddar den drabbade från den skrämmande upplevelsen. Att en chockad person verkar opåverkad kan misstolkas av omgivningen som att han eller hon är oberörd. Här listar vi fem tecken på att du befinner dig i en livskris. Du känner dig instängd och vilsen – på jobbet Oavsett om du följer din karriärsplan eller inte så är dessa känslor av instängdhet ett tecken på att någonting är fel och att du inte trivs med din situation.
Alla reagerar olika i en kris men man kan ändå finna olika gemensamma steg som alla verkar genomgå. Man brukar säga att krisbearbetningen sker i fyra faser. När en mycket oväntad händelse inträffar kan man lätt uppleva en känsla av overklighet man tar inte riktigt in det som inträffat. I dessa faser har man kommit över det allra värsta och börjar se framåt.
Under bearbetningsfasen accepterar man så småningom det som skett, och kan till och med börja intressera sig för tidigare aktiviteter. Under nyorienteringen klarar man sedan så sakta att ta in sin sorg och förlust i den egna livshistorien. Den nya fasen : ständig livskris. Gamla analytiska och psykologiska begrepp om livets gång behöver utökas. Det har fötts en ny fas i livet.
Välkommen till den nya fasen kallad ”ständig livskris ”. En livskris tar tid och kraft att hantera och man kan behöva hjälp att komma igenom den, men medicinering är inte vägen ur en livskris. När människor går igenom en normal livskris kan krisreaktionerna vara exempelvis nedstämdhet, rastlöshet, ångest och aggressivt utagerande. Tankar och beteenden blir ibland ologiska och kan ha ett orealistiskt innehåll, t ex ”det var för att min bror slog mig i magen när jag var liten som jag fick cancer i tarmen” eller ”andra ska förstå hur jag mår utan att jag ska behöva säga något”. Chockfas och reaktionsfas brukar tillsammans kallas den akuta fasen. Trots de individuella variationerna kan man ändå urskilja vissa gemensamma skeenden i ett krisförlopp.
De brukar kallas för krisens faser. Den här fasen brukar beskrivas som en känsla av overklighet, förvirring, att inte ta in vad som händer eller att befinna sig i en bubbla. Sen fas är ibland svårare att känna igen vid demens, hjärt- och lungsjukdomar och neurologiska sjukdomar än vid cancer eftersom den nedåtgående sjukdomsutvecklingen oftare sker i etapper med perioder av återhämtning som inte alltid finns vid cancersjukdomars sista fas. Då vi sedan träder in i nästa fas , den så kallade mitt i livet- fasen , finns även där risker som man ska se upp med.
I detta skede sker ofta stora omställningar på nästan en och samma gång: skaffande av partner, barn, hus, karriär. Det är lätt att bli fartblind och glömma bort både sig själv och sin partner. För många handlar krisen om att livets första stora val inträffar. Innan man fyller går livet ofta bara på, man behöver inte göra så många. Den akuta fasen kan upplevas gång på gång under en cancersjukdoms gång.
Chocken kan vara från några sekunder till några dagar. Allt känns tomt inuti. Världen upplevs som avlägsen, den stängs ute. Man uppfattar bara vissa saker av det som sägs, eller det som sägs kan uppförstoras enormt eller förvrängas. I denna fas är behovet att tala om vad som hänt som störst, och detta görs gång på gång.
Att sätta ord på krisen är en del av bearbetningen. Nyorienteringsfasen innebär en större förmåga till socialt liv, till nya relationer och en öppenhet i inställningen till framtiden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.